Ebben a cikkünkben megtudhatod, hogy milyen lehetőségek közül tudsz választani, ha karosszéria fóliázáson gondolkozol, mik a hatályos jogszabályok ezügyben, illetve érdemes-e belevágni otthoni körülmények között.

A legfontosabb tudnivalók a karosszéria fóliázásról

Karosszéria fóliázás esetén két opció van, attól függően, hogy mi a célod a fóliázással. Az egyik lehetőség a dekorációs fóliázás.

Dekorációs fóliázásról akkor beszélünk, ha a gépjármű valamely fényezett felületére nyomtatott vagy direkt színes fóliát helyezünk. Ez lehet egy felirat, logó, teljes motorháztetőt vagy az egész gépjárművet beborító mintázat, vagy akár egyszínű anyag is. Fő funkciója a felület megjelenésének módosítása. A gépjárműdekorációs lehetőséginkről bővebben itt olvashatsz.

dekorációs fóliázás

A másik lehetőség a felületek védelmére kifejlesztett karosszéria védőfólia.

Karosszéria védőfóliázás esetén a fényezett felületre és a fényszóró búrákra egy teljesen átlátszó, színtelen, víztiszta termék kerül. A dekorációs fóliázáshoz hasonlóan itt is lehetséges a karosszéria részleges, bizonyos elemeinek fóliázása.

A telepítés után színmódosulás nem történik, de plusz színmélységet, valamint fényes védőfólia esetén plusz fényességet ad a felületnek. Felhelyezése akkor javasolt, ha a cél – ahogy a nevében is szerepel – a védelem: például a kavicsfelverődések, gallyzúzódások, parkoló balesetek ellen, valamint a madárpiszok és bogármaradványok okozta károk megelőzésére.

A védőfóliázásról itt tudhatsz meg többet.

Mindkét fóliázás esetében a munkát alapos előkészítés (mosás, szárítás, zsírtalanítás speciális szerek használatával stb.) előzi meg. Ezután a gépjárművet beállítjuk műhelyünkbe, hogy felvegye a teremhőmérsékletet, mivel túl hideg vagy túl forró karosszéria esetén a fólia felrakása nem lehetséges.

Kifejezetten a munka elvégzéséhez kialakított szerszámok segítségével kollégáink a legapróbb részletekre is figyelve elvégzik a rájuk bízott feladatot.

A fóliázás befejezése után még egy utolsó ellenőrzés történik, átadáskor pedig elmondjuk a betartandó utasításokat, hogy minél tovább élvezhesd az eredményt.

Az autó karosszéria fóliázás szabályai

A fóliázáshoz ép, fényezett felületre van szükség. Ezt nagyon fontos kiemelnünk, hiszen a fólia megfelelő tapadásának végleges kialakulásához ez egy elengedhetetlen feltétel.

A jogszabály úgy szól, hogy amennyiben a gépjármű színe valamilyen szögből nézve megváltozott (szélsőséges példa: fekete színről pirosra vagy feketéről terepmintásra fóliáztuk át), a karosszéria fóliázást be kell jegyeztetni a forgalmiba.

Ehhez jelenlegi tudásunk szerint az alábbiakat kell megtenni:

időpontfoglalás után el kell fáradni egy NKH-állomásra, ahol a gépjármű szemrevételezése után állítanak ki egy dokumentumot arról, hogy milyen színről milyen színűre változott az autó karosszériája. Ezután be kell menni az Okmányirodába, ahol bejegyzik a forgalmiba a változást. A költségekről az NKH-állomáson és az Okmányirodában tudsz érdeklődni.

Karosszéria fóliázás Győr-Moson-Sopron megyében

Prémium minőségű autócsomagoló fóliákkal dolgozunk, és nem érjük be kevesebbel. Ha a karosszéria fóliázást szeretnél Mosonmagyaróváron, akkor a legjobb helyen jársz.

Autó karosszéria fóliázás árak

Az autó karosszéria fóliázás ára számtalan befolyásoló tényezőtől függ: gépjármű pontos paraméterei, kiválasztott fólia típusa, vannak-e pluszban felmerülő költségek (például egyedi dizájn esetén grafikai tervezés – ebben szintén tudunk segíteni!) stb. Legyen szó a dekorációs- vagy a karosszériavédő fóliázásról, az igény megismerése után minden esetben készítünk kötelezettség-mentes árajánlatot, hogy te is pontosan tudd, mi mennyibe kerül.

Karosszéria fóliázás házilag – Érvek és ellenérvek

A karosszéria fólia házilag történő felrakása mellett nincsenek érvek. Ez kifejezetten az a terület, amire érdemes időt és költséget áldozni a minőségi végeredmény elérése érdekében. Az interneten ugyan fellelhetőek olyan weboldalak, amelyek karosszéria fólia néven, webshopon keresztül, olcsón megvásárolható termékeket kínálnak, viszont itt több buktató is felmerülhet: sokszor kérdéses az anyag eredete, és sajnos olyan is előfordulhat, hogy a fólia egyáltalán nem erre a célra lett legyártva. Ezek felrakása végül többet árthat, mint használhat az autódnak és a pénztárcádnak is, ráadásul még a drága idődet is elveszi.

Ehelyett javasoljuk inkább, hogy keress fel egy olyan műhelyt, ahol a szakemberek nap mint nap ezzel foglalkoznak, így kellő tapasztalattal rendelkeznek, ismerik az általuk használt anyagokat és azok tulajdonságait, a felrakáshoz megfelelő eszközökkel dolgoznak.

Karosszéria fólia eltávolítása

Előfordulhat, hogy a gépjárműre felrakott fólia sérül, vagy jobbik esetben egyszerűen elhasználódik, elöregedik. Ekkor elegendő az érintett elemről eltávolítani, teljes csomagolás esetén nem szükséges a gépjármű egészét újra fóliázni. A fólia gyári, vagy ahhoz hasonló minőségű fényezésről sérülésmentesen eltávolítható.

Hogy a karosszéria fólia eltávolításának mennyi lesz az ára, az attól függ, hogy mióta van a felületen, illetve eltávolításkor szerencsés esetben le tudjuk-e szedni egy darabban, vagy csak apró részletekben. A teljes eltávolítást megelőzi egy „próba” eltávolítás, mely alapján már mi is tudunk számolni, hogy a leszedés mennyi időt vesz igénybe és mekkora költségért.

Összegzés: A karosszéria fóliázás előnyei

A karosszéria fóliázásról megoszlanak a vélemények: valaki teljesen feleslegesnek tartja, más pedig nem tudja elképzelni az életét nélküle. Egy biztos: ha amellett döntesz, hogy lefóliáztatod gépjárművedet, a megfelelő utasítások betartása mellett csak a hasznodra fog válni. A dekorációs karosszéria fóliázásnál egy szebb, esztétikusabb, míg védőfóliázásnál egy ellenállóbb gépjárművet kapsz vissza műhelyünkből.karosszériavédelem