Ebben a blogban megtudhatod, hogy:

 • Érdemes-e a gyári sötétítést kérned autód számára?
 • Mik az előnyei, illetve hátrányai az üvegfóliának?
 • Mire ügyelj, ha üvegfóliával szeretnéd ellátni autódat?

Autóvásárlásnál szeretnénk minden ügyintézést a lehető leggördülékenyebben megoldani. Bátran állítjuk, hogy ezzel mindenki így van. A legtöbben örömmel fogadják és választják az opcionális gyári sötétítést is, hisz azt gondolják, ez a legjobb megoldás a sofőr, illetve utasai számára. De érdemes-e egyáltalán ilyen felszereltséggel kérni az autót? Tud-e annyit, mint egy speciálisan kifejlesztett üvegfólia? Ha kíváncsi vagy a válaszra, olvass tovább!

Nézzük át, hogy mik azok a lényeges szempontok, amikkel jó, ha rendelkezik egy üvegfelület:

 • Hővédelem
 • Fényvédelem
 • UV védelem
 • Biztonság
 • Tartósság

Hasonlítsuk össze ezek alapján a gyári sötétítést és az üvegfóliát – meglepő dolgokra fog fény derülni.

 • Hővédelem: a gyárilag színezett üveg nem tartalmaz SEMMILYEN réteget, amely a besugárzott hő feléért felelős infravörös sugárzást szűrné. Tehát a gyárilag színezett üveg nem helyettesíthető az üvegfóliázással.
 • Fényvédelem: a gyárilag színezett üveg csak egy fényáteresztéssel érhető el, attól függetlenül, hogy mi mit szeretnénk az autónkon látni. A Skyfol család fóliatípusai esetén akár 6-8 árnyalat is választható, a legsötétebbtől (a 100 % beérkező fényből csak 5 %-ot enged át) az alig észrevehetőig (90% fényt átenged a 100 %-ból).
 • UV védelem: a gyárilag színezett üveg fényáteresztő képessége nagyjából 40 %-os. A fényszűrés miatt kitágulnak a pupillák, így sokkal több UV sugárzás jut a szembe a víztiszta üvegekhez képest. a Skyfol fóliái 99 %-ban szűrik ezeket a káros sugarakat, így mindig biztonságban tudhatod a gépjármű utasait.
 • Biztonság: a gyárilag sötétített üveg is edzett üveg, melynek lényege, hogy sérülés esetén az üveg apró szilánkokra robban, ezzel elkerülve az életveszélyes személyi sérüléseket. A Skyfol üvegfólia összetartja ezeket a szilánkokat, melyek még ilyen kis méretű állapotukban is képesek maradandó sérülést okozni.
 • Tartósság: 20-30 évvel ezelőtt a fóliák nem tudtak volna megfelelően teljesíteni ezen a területen, a gyárilag sötétített üvegek tartósabbnak bizonyultak. Azonban a technikai fejlődésnek köszönhetően (mint oldószeres, ellenálló pigmensek és az anyagában színezés) napjainkra az üvegfóliák adott esetekben még tartósabbak is, mint a gyárilag színezett üvegek.

A sok hátrány mellett azonban van két előnye is a gyári sötétítésnek az üvegfóliázással szemben. Egyszerű, mivel az autó már így kerül a vásárlóhoz. Másrészről mindig tökéletes minőségű. Az utóbbi előny azonban az üvegfóliázásra is érvényes lehet, ha megfelelő, profi szakemberre bízod a kivitelezést.

Összegezve a fent leírtakat: a gyári sötétítés semmiben sem helyettesítheti az üvegfóliázást. Részleges megoldások lehetnek (mint például a napfényroló), de hatékonyságban mindegyik eltörpül az üvegfóliához képest.

Ha meggyőztünk, vagy kérdéseid merülnének fel az üvegfóliázással kapcsolatban, keress meg bennünket bátran itt a weblapon keresztül, e-mailben, telefonon vagy személyesen.

Készséggel állunk rendelkezésre!

U.i:

https://giphy.com/gifs/cute-rihanna-MxVHrKguywNAA

Forrás: https://www.autofolia.eu/autofoliazas-blog/hu/autofoliazas-vs-gyarilag-sotetitett-uveg/