Hasznos tippek, hogy hogyan fóliáztasd le autóüvegedet a hatályos jogszabályoknak megfelelően.

Tartalom:

  • Hová rakhatunk fóliát?
  • Milyen árnyalat szabályos?
  • Mit kapsz a fóliázáshoz?

A fenti kérdésekre ad megfelelő válaszokat a Szabó-Fólia csapata- közérthetően, hogy valóban tisztában légy a lehetőségeiddel.

Magyarországon az autóüvegfóliák telepíthetőségét törvény szabályozza. Minden üvegfelületre felhelyezett fóliának rendelkeznie kell a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) által kiadott Af engedéllyel, illetve műbizonylattal.

B-oszloptól hátrafelé bármilyen sötétségű fólia szabályosan felkerülhet, a gyári üveg sötétségétől függetlenül. Szigorú előírás vonatkozik azonban az első oldalsó felületekre és a szélvédőre. Ha ezeket is fóliáztatni szeretnéd, akkor ügyelni kell arra, hogy ebben az esetben az üvegnek és a fóliának együttesen minimum 70% fényt át kell engednie. A 69,99 %-os fényáteresztés már nem szabályos! A könnyebb megértés érdekében az alábbi ábra nyújt segítséget:

A fenti érték megállapításához speciális mérőműszert használnak, olyat, mint amivel a műszaki vizsgabiztosok és a hivatásos fóliatelepítők (mi is azok vagyunk!) rendelkeznek. A szemrevételezés nem elég egy fólia fényáteresztő képességének megállapításához!

A hivatalos fóliatelepítés után egy „Af” engedélyszámmal rendelkező matricát kapsz a fólia és az üveg közé, valamit egy műbizonylatot, melyet – nem győzünk elégszer hangsúlyozni – meg kell őrizni és nagyon vigyázni kell rá.

Az engedélyszámos matricát és a műbizonylatot automatikusan kapod tőlünk a fóliázás után, így a későbbiekben nem kell azon aggódnod, hogy átmegy-e a kocsid a műszakin, vagy nem szedeti-e le veled a rendőr az üvegfóliát.

Egy jó tanács a cikk végére: a fóliázáshoz mindig válassz hivatásos telepítőt, ne érd be kevesebbel!