Ebben a blogban megtudhatod, hogy:

Érdemes-e a gyári sötétítést kérned autód számára?
Mik az előnyei, illetve hátrányai az üvegfóliának?
Mire ügyelj, ha üvegfóliával szeretnéd ellátni autódat?
Új vagy használt autó vásárlásánál kecsegtető opciónak tűnhet, ha gyárilag már sötétítve vannak az ablaküvegek. Esztétikus és kényelmes, nem kell már plusz köröket futni miatta. De érdemes-e egyáltalán ilyen felszereltséggel kérni? Tud-e annyit, mint egy speciálisan kifejlesztett üvegfólia? Ha kíváncsi vagy a válaszra, olvass tovább!

Nézzük át, hogy mik azok a lényeges szempontok, amikkel jó, ha rendelkezik egy üvegfelület:

Hővédelem
Fényvédelem
UV védelem
Biztonság
Tartósság
Hasonlítsuk össze ezek alapján a gyári sötétítést és az üvegfóliát – meglepő dolgokra fog fény derülni.

Hővédelem: a gyárilag színezett üveg nem tartalmaz SEMMILYEN réteget, amely a besugárzott hő feléért felelős infravörös sugárzást szűrné. Tehát a gyárilag színezett üveg nem helyettesíthető az üvegfóliázással.
Fényvédelem: a gyárilag színezett üveg csak egy fényáteresztéssel érhető el, attól függetlenül, hogy mi mit szeretnénk az autónkon látni. A Skyfol család fóliatípusai esetén akár 6-8 árnyalat is választható, a legsötétebbtől (a 100 % beérkező fényből csak 5 %-ot enged át) az alig észrevehetőig (90% fényt átenged a 100 %-ból).
UV védelem: a gyárilag színezett üveg fényáteresztő képessége nagyjából 40 %-os. A fényszűrés miatt kitágulnak a pupillák, így sokkal több UV sugárzás jut a szembe a víztiszta üvegekhez képest. a Skyfol fóliái 99 %-ban szűrik ezeket a káros sugarakat, így mindig biztonságban tudhatod a gépjármű utasait.
Biztonság: a gyárilag sötétített üveg is edzett üveg, melynek lényege, hogy sérülés esetén az üveg apró szilánkokra robban, ezzel elkerülve az életveszélyes személyi sérüléseket. A Skyfol üvegfólia összetartja ezeket a szilánkokat, melyek még ilyen kis méretű állapotukban is képesek maradandó sérülést okozni.
Tartósság: 20-30 évvel ezelőtt a fóliák nem tudtak volna megfelelően teljesíteni ezen a területen, a gyárilag sötétített üvegek tartósabbnak bizonyultak. Azonban a technikai fejlődésnek köszönhetően (mint oldószeres, ellenálló pigmensek és az anyagában színezés) napjainkra az üvegfóliák adott esetekben még tartósabbak is, mint a gyárilag színezett üvegek.
A sok hátrány mellett azonban van két előnye is a gyári sötétítésnek az üvegfóliázással szemben. Egyszerű, mivel az autó már így kerül a vásárlóhoz. Másrészről mindig tökéletes minőségű. Az utóbbi előny azonban az üvegfóliázásra is érvényes lehet, ha megfelelő, profi szakemberre bízod a kivitelezést.

Összegezve a fent leírtakat: a gyári sötétítés semmiben sem helyettesítheti az üvegfóliázást. Részleges megoldások lehetnek (mint például a napfényroló), de hatékonyságban mindegyik eltörpül az üvegfóliához képest.

Ha meggyőztünk, vagy kérdéseid merülnének fel az üvegfóliázással kapcsolatban, keress meg bennünket bátran itt a weblapon keresztül, e-mailben, telefonon vagy személyesen.

Készséggel állunk rendelkezésre!

Forrás: https://www.autofolia.eu/autofoliazas-blog/hu/autofoliazas-vs-gyarilag-sotetitett-uveg/