Mindennapi munkánk során gyakran szembesülünk azzal a ténnyel, hogy Ügyfelünk nem rendelkezik saját grafikai anyagainak vektoros formátumával. Ilyenkor döbbenünk rá, hogy sajnos nem minden esetben érthető, mi is pontosan a különbség vektorgrafika és pixelgrafika között. Éppen ezért úgy gondoltuk, érdemes erre hosszabban is kitérnünk.

Mi az a pixelgrafika?

A pixeles grafika kis, négyzetes pontokból, tehát pixelekből áll. Minél több pixelből áll egy állomány, annál nagyobb a kép felbontása és pontossága. Ha a kép kevés pixelből áll, az rosszabb minőséget eredményez. A pixeles kép legnagyobb hátránya, hogy csak minőségromlással nagyítható. Arculati anyagoknál ezért nagyon fontos figyelembe venni a képek minőségét. Érdemes stock fotókat alkalmazni, vagy ha mindenképp saját fotó használata a preferált, akkor annak elkészítését egy szakemberre bízni. A rossz minőségű fotók, esetlegesen rossz minőségű arculati elemek rossz hatással lehetnek egy-egy vállalkozás arculatára.

Mi az a vektorgrafika?

A vektoros grafika nem képpontokból tevődik össze, hanem matematikai képleteken alapszik. Itt pontokkal, egyenesekkel, görbékkel, függvényekkel írjuk le az alakzatokat. Ezért a vektoros környezetben készült grafikai anyagok minőségromlás nélkül, a végletekig nagyíthatóak.

Egy kis szemléltetés a különbségre. Bal oldalin a pixelgrafikus, míg a jobb oldalon a vektorgrafikus logónk látható:

Vektorgrafika, pixelgrafikaHa nincsenek meg anyagaink vectoros formátumban…

Ilyenkor sajnos nincs más hátra, vektorizálni kell. Ez annyit jelent, hogy újra meg kell rajzolni a grafikát vektoros környezetben. Ha egészen pontosan egy logóról van szó, mindenképp javasoljuk, hogy végezzük el a vektorizálás folyamatát, mert ez a legalapvetőbb grafikai eleme a vállalkozásnak, amire mindenképp nagy szükség van. Nem csak nálunk a grafikai stúdióban, a reklámtechnikánál vagy a céges autó fóliázásnál, hanem akár bélyegző készítésnél, munkaruházat rendelésnél, és ajándéktárgyaknál is. A vektorizálás költségét semmiképp sem kell egy kalap alá venni a logótervezéssel, mivel itt konkrét kreatív folyamat nincsen. Ennek ára minden esetben egyedi, mert nagyban függ a logó részletgazdagságától.

Ha további grafikai megoldásaink is érdekelnek, itt bővebben olvashatsz a lehetőségekről.

autóüveg fólia