Mi az a car wrapping? Mit érdemes tudni róla? Hogyan működik? Most megtudhatod!

A car wrapping jelentése – Mi az a car wrapping?

Magyarra lefordítva autó csomagolást jelent, mely során a teljes gépjármű fényezett felületeire fólia kerül. A car wrapping többféle módon is megvalósulhat: a felhelyezett anyag lehet egyszínű (direkt színes) vagy akár egyedi mintával ellátott vinyl autóbevonó fólia is.

A direkt színes opció választása esetén több száz féle színből és árnyalatból lehet választani, egyedi minta esetén pedig csak a képzeletünk szabhat határt.

A car wrapping szabályai

Az autócsomagoló fóliák ép, fényezett felületre tapadnak. Ezt nagyon fontos kiemelnünk, hiszen a fólia megfelelő tapadásának végleges kialakulásához ez egy elengedhetetlen feltétel.

Lakkhiba, rozsdásodás, mély karcosság kizáró ok.

A jogszabály úgy szól, hogy amennyiben a gépjármű színe valamilyen szögből nézve 70 %-ban megváltozott, úgy a karosszéria fóliázást be kell jegyeztetni a forgalmiba.

Ehhez jelenlegi tudásunk szerint az alábbiakat kell megtenni:

időpontfoglalás után el kell fáradni egy NKH-állomásra, ahol a gépjármű szemrevételezése után állítanak ki egy dokumentumot arról, hogy milyen színről milyen színűre változott az autó karosszériája. Ezután be kell menni az Okmányirodába, ahol bejegyzik a forgalmiba a változást. A költségekről az NKH-állomáson és az Okmányirodában tudsz érdeklődni.

A car wrapping előnyei

Néhány előnyt érdemes megemlítenünk, ami meggyőzhet arról, hogy miért válaszd ezt a színmódosítási megoldást:

  • olyan színek, minták, struktúrák találhatók a palettán, ami fényezéssel nem hozható létre
  • a nyomtatott autódekorációk esetén egyedi elképzelések és igények valósulnak meg, így garantált, hogy még egy ugyanolyan gépjármű nem jön szembe veled az utcán
  • eltávolítható, bármikor, egyszerűen módosítható, az aktuális trendhez igazítva
  • ez a leggyorsabb megoldás a színmódosításra
  • a fólia esetleges sérülése esetén, akár színkülönbség nélkül újra fóliázható az adott elem
  • melléktulajdonsága, hogy védi a gyári színt a mikro karcolásoktól, apróbb sérülésektől.
  • az autó eredeti állapota gyorsan visszaállítható
  • a fényezéssel ellentétben itt csak minimálisan kell az autót megbontani (többnyire kilincsek, fényszórók, kipattintható elemek)

Előny 1.

Olyan színek, minták, struktúrák találhatók a palettán, ami fényezéssel nem hozható létre

Tetszik a terepminta vagy a flipflop hatás?  Most már nem lehet akadálya, hogy ilyen mintákkal boríts gépjárművedet, hiszen a car wrapping fóliák ezt mind lehetővé teszik.

Előny 2.

A nyomtatott autódekorációk esetén egyedi elképzelések és igények valósulnak meg, így garantált, hogy még egy ugyanolyan gépjármű nem jön szembe veled az utcán.

Egyedi elképzeléseket valósítunk meg, melyek az autódra kerülve végül tökéletesen tükrözhetik személyiségedet. Már meglévő vagy még csak formálódó ötleteid alapján létrehozzuk mindazt, amit megálmodtál.

Előny 3.

Eltávolítható, bármikor, egyszerűen módosítható, az aktuális trendhez igazítva

Ha elhasználódott, vagy csak meguntad a mostani dizájnt, a fényezéssel ellentétben szinte azonnal eltávolítható a felületről a fólia, mely után már fel is kerülhet az új.

Előny 4.

Ez a leggyorsabb megoldás a színmódosításra

A car wrapping már akár egy munkahét alatt is meg tud valósulni, mely magába foglalja a gépjármű alapos előkészítését, és a fóliázás végeztével az utóellenőrzést is.

Előny 5.

A fólia esetleges sérülése esetén, akár színkülönbség nélkül újra fóliázható az adott elem

Esetleges baleset vagy más külső behatás esetén a sérült fólia eltávolítható, és elegendő az adott elemet újrafóliázni.

Előny 6.

Melléktulajdonsága, hogy védi a gyári színt a mikro karcolásoktól, apróbb sérülésektől.

A direkt színes vagy egyedi mintával ellátott fólia dekorációs céllal kerül a felületre, mely úgy viselkedik, mint a fényezés. A nagy, külső behatások ellen nem véd. Melléktulajdonsága viszont, hogy az apróbb sérülések, karcolások esetén ez a réteg sérül először, és nem a fényezés.

Előny 7.

Az autó eredeti állapota gyorsan visszaállítható

Ha például el szeretnéd adni az autót, a fólia eltávolítása után a fényezést a fóliázás előtti állapotában kapod vissza.

Előny 8.

A fényezéssel ellentétben itt csak minimálisan kell az autót megbontani (többnyire kilincsek, fényszórók, kipattintható elemek)

Előfordulnak olyan esetek, amikor ezeket az alkatrészeket el kell távolítani a fólia szakszerű bedolgozása érdekében. A munka során kizárólag a legszükségesebb elemeket szereljük le.

Car wrapping olcsón, házilag? Mennyibe kerül a car wrapping?

A car wrappingnak ne állj neki házilag! Ez kifejezetten az a terület, amire érdemes időt és költséget áldozni a minőségi végeredmény elérése érdekében. Az interneten ugyan fellelhetőek olyan weboldalak, amelyek karosszéria fólia néven, webshopon keresztül, olcsón megvásárolható termékeket kínálnak, viszont itt több buktató is felmerülhet: sokszor kérdéses az anyag eredete, és sajnos olyan is előfordulhat, hogy a fólia egyáltalán nem erre a célra lett legyártva. Ezek felrakása végül többet árthat, mint használhat az autódnak és a pénztárcádnak is, ráadásul még a drága idődet is elveszi.

A car wrappinghoz mindig válassz olyan szakműhelyt, ahol bevizsgált anyagok felhasználásával dolgoznak, és az eltávolításhoz is bízz meg egy megfelelő szakembert.

Jótanács: a szakműhelyek színmódosítás esetén nem kötelesek garanciajegyet kiállítani az elvégzett munkáról. Azonban, ha ennek ellenére sem tudnak biztosítani ilyet, javasoljuk, hogy fordíts hátat.

Hogy mennyibe fog végül kerülni az autócsomagolás, az meglehetősen sok tényezőtől függ: függ a gépjármű típusától, évjáratától, pontos méreteitől, felszereltségétől (vannak-e rajta fényezetlen műanyag elemek), direkt színes anyag esetén a kiválasztott színtől is. Egyedi minta esetén pedig plusz költségként a grafikai tervezés is felmerülhet (grafikai tervezésben is tudunk segíteni, erről itt olvashatsz többet!).

Szabó Fólia: Car wrapping Győr-Moson-Sopron megyében

Prémium minőségű autócsomagoló fóliákkal dolgozunk, és nem érjük be kevesebbel. Ha car wrapping fóliázást szeretnél Mosonmagyaróváron, akkor a legjobb helyen jársz.

A car wrapping jelentése és előnyei – Összefoglalás

Válaszd a direkt színes vagy az egyedi mintával ellátott dekorációs megoldást, garantáltan olyan látványvilággal fog gépjárműved távozni műhelyünkből, amilyet elképzeltél. A megfelelő tisztítási és ápolási tanácsok betartásával pedig akár évekig élvezheted autód új megjelenését.

autocsomagolas