Az autóüveg fóliázás kapcsán sok helyről ezerféle információt lehet hallani, ezért nem csoda, ha nem tudjuk, kinek vagy minek is higgyünk. Jelen bejegyzésünkkel igyekszünk tiszta vizet önteni a pohárba, és minden hasznos tudnivalóval ellátni, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.

Az autóüveg fóliázás előnyei

Amellett, hogy a gépjármű optikai megjelenését javítja, az autóüveg fóliázásnak számos további előnye van:

  1. UV védelem

Az UV a bőrrák kialakulásáért és az utastérben lévő felületek fakulásáért felelős, valamint a szemlencse elszürkülését is okozhatja. Az általunk telepített autóüveg fóliák 99,9%-ban képesek elnyelni ezeket a sugarakat, ezzel tökéletes védelmet biztosítva.

  1. Hővédelem

A nyári forróságban gyorsan rémálommá válhat az autóban töltött idő.  Az üvegfólia használatával sokkal kényelmesebb lesz az utazás, és klímát sem kell a maximális fokozaton használni.

Aki szeretné egy kicsit tudományosabb szempontból is megismerni az üvegfólia képességeit, az itt megteheti.

  1. Fény- és betekintésvédelem

A vakító napsugárzás gyorsan kellemetlenné teheti az utazást, melyen az üvegre felhelyezett, tappancsos napellenző vagy textildarab sem segíthet. Az autóüveg fólia jelentősen csökkenti a látható fény besugárzását, ráadásul a gépjármű esztétikai megjelenését is növeli. További fontos tulajdonsága a betekintésvédelem. Kisteherautók esetében például kiemelten előnyös, így csökkentvea feltörés esélyét.

autóüveg fóliázás

  1. Szilánkvédelem

Egy közúti baleset során az autóüveg fólia egyben tartja az üvegtáblát, ezzel megakadályozva a szilánkok szétrobbanását és az utasok megsérülését.

Az autóüveg fóliázás szabályai

Az autóüveg fóliák telepíthetőségét törvény szabályozza. Minden üvegfelületre felhelyezett fóliának rendelkeznie kell a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) által kiadott Af engedéllyel, illetve műbizonylattal.

B- oszloptól hátra bármilyen sötétség felkerülhet, azonban az első oldalsó üvegek és az első szélvédő fényáteresztő képességének mértékét szigorú szabályozásokhoz kötik.

Az első oldalsó üvegek és az első szélvédő esetében a fólia és az üveg együttes fényáteresztő-képességének legalább 70%-nak kell lennie. A fóliázás előtt van lehetőség műhelyünkben a bemérésre, mely pár percet vesz csak igénybe.

Amennyiben a mérés eredménye 70% vagy e feletti, a fóliázás szabályos, műbizonylatot és garanciát biztosítunk, így azt a műszaki vizsgán sem távolíthatják el.

Az üvegfóliázást nem kell külön a forgalmiba bevezettetni, a szabályosan elvégzett fóliázás bizonyításához elegendő a telepítő cég által kiállított műbizonylat.

Autóüveg fóliázás házilag – Érdemes-e belevágni?

A fóliatelepítő cégeknél keletkező – leginkább a nyári időszakban tapasztalható -, hosszú várakozási idő miatt hamar megfordulhat a fejekben az autóüveg fólia házilag történő felrakásának lehetősége. Meg lehet próbálkozni vele, mi azonban ezt egyáltalán nem javasoljuk.

Számtalan tényező együttes teljesülésétől függ, hogy milyen lesz a végeredmény. A fóliát tiszta környezetben, speciális szerszámokkal és megfelelő hőmérsékleten kell telepíteni. A felhelyezéshez szükséges képesítés és tapasztalat hiányában pedig akár még többet is árthatunk, mint amennyi hasznunk lenne az autóüveg fólia otthoni felrakásából.

Az autósboltban vagy az internetes webshopokban kapható, ilyen-olyan minőségű fóliákhoz ráadásul nem jár engedélyszám és műbizonylat sem, ami a korábban leírtak szerint a szabályosan megtörtént fóliázást bizonyítja. Ha a műszaki vizsgánál, vagy akár az első közúti ellenőrzésnél ezek nem állnak rendelkezésre, már repülhet is a fólia az üvegről.

Ebben az esetben hiába szeretnénk az autóüveg fóliázást olcsón megúszni, végül többet költhetünk rá, mintha a kezdetektől fogva szakemberre bíztuk volna.

Érdemes átgondolni és mérlegelni: biztosan megéri?

autofolia

Autóüveg fólia fajták

Jelenleg a Skyfol termékcsalád UV-és hővédelemmel rendelkező sötétítő fóliáit telepítjük, mely az egészen világostól (90% fényáteresztés a 100%-ból) a nagyon sötétig (5% fényáteresztés a 100%-ból) elérhető.

A Skyfol autóüveg fólia sötétítő tulajdonsága mellett nem elhanyagolható továbbá a biztonsági funkciója sem, mely egy esetleges baleset esetén megakadályozza az üvegszilánkok szétrepülését az utastérben.

Autóüveg fólia árak

Bizonyára felmerült benned, hogy mennyibe kerül az autóüveg fóliázás. Az autóüveg fóliázás ára a gépjármű- és a kiválasztott fólia típusától függ. Az autótípus megismerése után tájékoztatunk (lehet az személyesen, telefonon vagy e-mailben is!) a rendelkezésünkre álló fóliákról és azok árairól.

A közölt áron felül plusz felmerülő költség lehet, ha van már valami az üvegeden (pl. már elöregedett üvegfólia, „Baby on board” matrica stb.)., és azt el kell távolítanunk az autóüveg fólia felhelyezése előtt. Ennek összegét mindig az eltávolítás után tudjuk megmondani, mivel a leszedés során derül ki, hogy az adott anyag milyen vastag ragasztóréteget hagyott maga után.

Hogy mennyi ideig tart, míg felkerül az üvegsötétítő fólia az autóra? Arról még nem beszéltünk.

A gépjárműre legfeljebb egy napra van szükségünk, az autó a fóliázás napján, készen átvehető. A fóliázás után átadjuk a munkához tartozó műbizonylatot, és hasznos tanácsokkal, tudnivalókkal látunk el az utóápolást illetően.

Autóüveg fóliázás Győr-Moson-Sopron megyében

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező kollégáink mindig igyekeznek az aktuális technikákat elsajátítva elvégezni feladatukat, így biztosítva a kifogástalan kivitelezést. Ha a Fólia-Szabó Kft. műhelyét választod az autóüveg fóliázáshoz Mosonmagyaróváron, igényes és minőségi végeredménnyel fogod elhagyni a műhelyt.

Az autóüveg fóliázás lényege – Összegzés

Legyen bármi is a célod az üvegfóliázással, mindig válassz erre szakosodott műhelyt és érdeklődj az aktuális jogszabályokról. Így biztonságban tudhatod magad, és maximálisan élvezheted a most már UV- és hővédelemmel rendelkező gépjárműved előnyeit.

autóüveg és karosszéria fólia